garnaLen blicity. De totale productie van het bedrijf is uitverkocht. Toch maakt Happy Shrimp nog geen winst. De problemen zitten in het aanbod, niet in de vraag. De eerste garnalen leefden sinds mei 2007 in de farm. Omdat het productieproces enige tijd duurde kwam de verkoop van de garnalen pas in januari 2008 op gang. Kerst 2007, hoogseizoen, werd net niet gehaald. De opstartkosten voor het bedrijf bedroegen 2,4 miljoen euro, laat Happy Shrimp in een persbericht weten. 38 procent van dit bedrag kwam uit subsidie en de rest van private investeerders en bancaire financiering. Het bedrijf verwacht zelf dit jaar nog geen break-even te draaien maar in 2009 wel. De verwachtingen voor 2009 zijn positief omdat Happy Shrimp denkt dat alle procesverbeteringen tot grotere oogsten zullen leiden. MarketingtriBune no 22 | 16 december 2008 27 Wat kan er nog beter? De kweek en levering van levende garnalen is een complex en zeer sensitief proces, laat het bedrijf in een persbericht weten. Het kostte Happy Shrimp meer tijd dan voorzien om dit onder de knie te krijgen. ‘We hebben in eerste instantie vrij kleine hoeveelheden geproduceerd’, zegt bedrijfsleider Maurice Verbakel, ‘om te kijken of het ging lukken, of we het goed deden. Nu we het systeem uitgebreid hebben getest en blijkt dat alles werkt, zijn we bezig de productie op te voeren.’ Daarnaast heeft Happy Shrimp er een tak bij gekregen: Green & Blue. ‘We hadden vier meter ruimte over, tussen het water in de bassins en het dak van de kas waar we de garnalen in kweken. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een product dat we daar goed konden verbouwen. We hebben nu een stalen constructie boven het bassin gemaakt waarin we zeekraal verbouwen. Zeekraal, een stengelgroente met een zoute, visachtige smaak, is een seizoensgroente die we nu het hele jaar door willen leveren. Achter de naam zit ook een filosofie: Green staat voor de groente, Blue voor het water.’ wie eet die garnaaL? Happy Shrimp heeft drie heel verschillende doelgroepen voor de garnaal. De eerste groep, de fijnproevers, wordt bereikt via Schmidt Zeevis en de toprestaurants waar deze winkel/groothandel zich op richt. De tweede doelgroep bestaat uit milieubewuste consumenten. Sociaal betrokken, vaak hoog opgeleid en in elk geval toegewijd aan het verbeteren van het milieu. De derde doelgroep bestaat uit etnische groepen, vooral mensen uit het mediterraan gebied, het Caribische gebied en China, die veel waarde hechten aan goede traditionele producten uit hun thuisland. Pagina 26

Pagina 28

Heeft u een boek, onlinemag of web publicaties? Gebruik Online Touch: nieuwsbrief online publiceren.

MarketingTribune 0x22 Lees publicatie 12Home


You need flash player to view this online publication