marketingtribune no 22 | 16 december 2008 29 ntkent alles en kunnen beter een paar jaar gemeden worden. Door in restaurant en viswinkel een groene vissoort te kiezen en de rode vis te laten staan, kan de consument zijn persoonlijke steentje bijdragen aan het voorkomen van uitstervende vissoorten. Klootwijk: ‘Dat boek heeft wél een belangrijke bijdrage geleverd aan de bewustwording van de consument. Maar dat is de verdienste van Stichting De Noordzee. Die heeft alle onderzoek verricht. Men heeft mij alleen maar gevraagd of ik de onderzoeksgegevens op zo’n manier kon opschrijven, dat mensen het leuk vinden om te lezen.’ Maar de vis zonder zo’n keurmerk is net zo duurzaam.’ Wat kan er nog verbeterd worden? ‘Met makreel en haring gaat het goed. Maar er zijn ook vissen, zoals de kabeljauw, die zich heel langzaam herstellen. Dat kan nog wel honderd jaar duren. Dat gaan wíj niet meer meemaken. Als ik visser was, zou ik beter tuig laten ontwikkelen waarmee je precies kunt vangen wat je wilt vangen. Bijvoorbeeld: één ton kabeljauw van drie jaar oud. Selectief vissen, met sensoren. Als ik minister was, zou ik meer investeren in Europese research. Meer biologen, zodat je sneller adequaat kunt reageren.’ Waarom? Als je structureel meer vis vangt dan dat er nieuwe vis bij komt, komt er een moment dat de vis op is. Wat heeft het u geleerd? ‘Dat je dit soort complexe onderwerpen niet van achter je schrijfbureau kunt onderzoeken. Je moet met de vissers meegaan, dan zie je pas wat er gebeurt. Journalisten moeten meer uit hun kantoor komen. Ja, dat zal ook wel voor marketeers gelden.’ Hoe? ‘In de jaren zeventig zijn Noorwegen en Nederland zich rot geschrokken van het verdwijnen van de haring uit de Noordzee. Toen is de vangst een paar jaar stilgelegd. Sindsdien zijn er visquota en maken vissers vaker gebruik van technieken die minder storend zijn. ‘Lijnvissen staat nu in de belangstelling, maar is niet nieuw. Dat gebeurt al heel lang. Als je het goed doet, heb je geen bijvangst. Het probleem van bijvangst is dat die vaak dood wordt teruggekieperd in zee. Het zijn vissoorten die weinig opbrengen. Als men die binnenvaart, gaat dat van het quotum af.’ Wat is er mis met MSC? Wat heeft het opgeleverd? ‘Dat Nederland nu massaal aan de duurzame vis zou zijn, is absoluut kul. De meeste mensen eten helemaal geen vis. En als men al vis eet, dan is het eens per twee maanden. De visconsumptie was lang dalende, maar is sinds vier jaar weer licht stijgend. Mijn bijdrage? Die is voornamelijk dat er nu meer Nederlanders zijn, die weten hoe een vis eruitziet.’ Als je de reclame ziet, dan krijg je de indruk dat nu opeens iedereen zijn best doet om duurzame vis te verkopen. De ophef is groter dan de actuele veranderingen. Er is wel veel verbeterd, maar dat is een proces dat al autonoom was ingezet. Fatsoenlijke landen zijn al dertig jaar bezig met het meten en verbeteren van de visstand. Het MSC-label (Marine Stewardship Council) is puur een marketinginstrument geworden. Het is een beetje nep, allemaal mooi weer spelen. MSC-vis is drie keer zo duur. Wouter Klootwijk heeft kritiek op het Marine Stewardship Council; het keurmerk voor duurzame vis. ‘Dat keurmerk is niet ontstaan vanuit een consumentenbehoefte. Het is tien jaar geleden ontwikkeld door Unilever (toen nog eigenaar van Iglo) en het Wereld Natuur Fonds (WNF). Voor grote visproducenten is het een middel om meer geld voor hun vis te kunnen vragen.’ Kun je het MSC-label kopen? Klootwijk: ‘Daar komt het bijna op neer. Je moet aan wat criteria voldoen en wat papieren overleggen en veel geld betalen. Maar MSC en duurzaamheid hebben niets met elkaar te maken. MSC controleert niet; heeft de middelen daar niet voor.’ In Nederland zijn 179 producten met MSC-label, zes keer zo veel als vorig jaar. Ondanks het spectaculair groeiende aanbod hebben de 1.500 viswinkels moeite om verse MSC-vis te krijgen. Rupert Howes, ceo van de MSC-organisatie, geeft toe dat zijn organisatie de groei niet kan bijhouden en tekort certificeringscapaciteit heeft, zo meldt Visserijnieuws. Voor het certificeren van kweekvis is al helemaal geen ruimte.Tot verdriet van het WNF, dat vindt dat de problemen met kweekvis nog groter zijn dan met wildvang. Pagina 28

Pagina 30

Scoor meer met een webwinkel in uw vaktijdschriften. Velen gingen u voor en publiceerden magazines online.

MarketingTribune 0x22 Lees publicatie 12Home


You need flash player to view this online publication