26 Marketing Learnings | | verantwoorde vis tekst Gelukkige Arwen Kleyngeld Wie? Happy Shrimp. Wat? Het bedrijf Happy Shrimp produceert de beste garnalen op milieuvriendelijke wijze. De Nederlandse en Noorse garnalen zijn lekker, maar erg klein. Het aanbod van grotere garnalen komt vooral uit tropische gebieden, omdat deze garnaal leeft in water met een temperatuur van 29°C. Daarom worden deze garnalen diepgevroren in Nederland ingevoerd, waarbij er al een gedeelte van de smaak en structuur verloren gaat. Maar door gebruik te maken van restwarmte van een energiecentrale kunnen op de Maasvlakte (in Nederland!) tropische garnalen worden gekweekt. Hoe? Happy Shrimp is de enige kweker in Nederland van tropische garnalen. Het bedrijf produceert de pacific white, lekkere, grote en verse garnalen. De bassins waarin de beesten leven, worden verwarmd met restwarmte van naastgelegen energiecentrale E.on. De garnalen kunnen dagvers en onbevroren worden aangeleverd bij de afnemers. Dat maakt het een onderscheidend product. De garnalen zijn erg populair bij restauranthouders. De distributie van de garnalen verliep exclusief via Schmidt Zeevis in Rotterdam, een bekende visgroothandel en winkel die ook aan (top)restaurants levert. Sinds kort levert Happy Shrimp ook aan een andere groothandel en aan particulieren via de webshop. Happy Shrimp is een milieuvriendelijk bedrijf. Dat blijkt vooral uit de manier van produceren. Omdat de garnalenkweker gebruikmaakt van de restwarmte van de energiecentrale, kunnen gambaâs in het koude Nederland worden gekweekt zonder dat het stroom vreet. De restwarmte die nu wordt gebruikt zou anders verloren gaan. Omdat het bedrijf dicht bij de afnemers zit, is het transport ook vele malen milieuvriendelijker dan vervoer uit de tropen. Mede dankzij de unieke insteek heeft Happy Shrimp veel publiciteit gehad en een grote naamsbekendheid. Waarom? Oprichter Gilbert Curtessi werkte bij het Havenbedrijf Rotterdam. Hij kwam op het idee om restwarmte van de nabijgelegen energiecentrale E.on te gebruiken. Het bleek mogelijk om met restwarmte water te verwarmen. Daarna ging hij op zoek naar een manier om die restwarmte nuttig te besteden. Verscheidene bedrijven, waaronder een wasserette, passeerden de revue voordat de keuze op garnalen viel. In 2006 startten de oprichters het bedrijf. Door restwarmte te gebruiken vingen ze twee vliegen in één klap: het was mogelijk om hier in Nederland tropische vissen te kweken zonder al te hoge kosten, én verspilling van energie werd hiermee voorkomen. Wat levert het op? Het bedrijf heeft in korte tijd een grote naamsbekendheid weten op te bouwen dankzij free pu- Pagina 25
Pagina 27Heeft u een verenigingsblad, digi-magazine of e-presentaties? Gebruik Online Touch: maandblad online publiceren.
MarketingTribune 0x22 Lees publicatie 12Home