28 Marketing Learnings | | Verantwoorde vis tekst Erwin Witteveen | fotografie Thomas Fasting Klootwijk ont Wie? Wouter Klootwijk (63), journalist (onder meer NRC Handelsblad), programmamaker (Keuringsdienst van Waarde, Klootwijk aan Zee). Wat? Duurzame vis is in. De supermarkten communiceren volop via verpakkingen en in de klantmagazines, waar de vis vandaan komt en of die goed gevangen is. Vandaag de dag ligt er in het versvak van AH een keur aan lijngevangen zeewolf, IJslandse kabeljauw, milieuvriendelijk gekweekte paling en ga zo maar door. Of de claims allemaal kloppen is een tweede, maar het lijkt erop dat de kritische consument duurzaamheid heeft afgedwongen. Een hele industrie en de distributieketen daarachter is zich gaan gedragen naar de veranderde marktvraag. En volgens menig visconsument is dat vooral de verdienste van de kruistocht van Klootwijk. Hij kan op zó’n bevlogen wijze over vis vertellen, dat hij de ecologisch bewuste visliefhebbers heeft gemobiliseerd en Nederland rijp heeft gemaakt voor duurzame vis. Wanneer? Klootwijk zelf ontkent alles. Hij marginaliseert zijn eigen rol. ‘Ze zeggen ook dat vis gezond is. Het zal wel, maar ik weet daar niets van. Ik vind vis gewoon erg lekker. Ik ben alleen maar een kwajongen die op zoek is naar het antwoord op de vraag hoe het er aan toe gaat in de visserij. En daar maak ik dan een tv-programma over. Klootwijk aan Zee beleefde afgelopen zomer zijn derde seizoen en de serie wordt begin volgend jaar herhaald. Bij eerdere herhalingen in de winter bleek het aantal kijkers soms nog groter dan hartje zomer. Maar het programma levert geen enkele bijdrage aan de groeiende belangstelling voor duurzame vis. Het komt slechts af en toe zijdelings ter sprake.’ Hij ridiculiseert bijna de trend. ‘Wat is dat eigenlijk, duurzame vis? Als ik een lekkere vis op mijn bord heb, is die vis dood. Hoe kun je nou een dode vis duurzaam noemen?’ In 2004 schreef Klootwijk De Goede Visgids. Ondertitel: Vis eten met goed geweten. In dat boek worden ruim tachtig vissoorten uit de Noordzee beschreven. En van een groen, oranje of rood stempel voorzien. Van de groene vissen is de visstand op peil. De rode vissoorten worden overbevist Pagina 27

Pagina 29

Interactieve digi magazine, deze PDF of boek is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het van pdf naar online converteren van digi-boeken.

MarketingTribune 0x22 Lees publicatie 12Home


You need flash player to view this online publication