marketingtribune no 02 | 3 februari 2009 tekst Peter van Woensel Kooy Fast Forward 31 Focus op food Bureau RCLM uit Utrecht focust zich als eerste Nederlandse communicatiegroep sinds een paar weken volledig op foodmarketing. Volgens oprichters Rik Geijsen (29) en Ruben van der Made (32) is er behoefte aan deze expertise en kunnen zij de groei amper aan. Op het recente feest wegens uw nieuwe positionering moest iedereen als voedsel verkleed komen. Dresscode geslaagd? Meer dan dat! Eentje was verkleed als balletje mayo, we zagen complete perenen kippenpakken langskomen en zelfs een levende rijsttafel. Grote gekkigheid. Toen we zes jaar geleden als een gewoon en algemeen reclamebureau begonnen, startte ook de traditie van het jaarfeest. De toeloop wordt steeds groter en zoân themafeest sluit ook aan op onze visie. Wij geloven namelijk in belevenissen. Als vrienden van onze vrienden ons tof vinden, dan vergroot je imago zich positief. Als een olievlek. Zo willen we ook voor onze foodklanten werken. Waarvoor kan men precies aankloppen bij RCLM? De naam RCLM is een parodie op al die onmogelijke bureaunamen. Er staat eigenlijk âreclameâ zonder klinkers. Wij doen van oudsher concepten, maar niet op traditionele wijze. Iedereen mag hier zijn eigen titel verzinnen. Al onze ontwerpers komen van de kunstacademie. Wij, de twee oprichters, hebben heao gedaan. Sinds we in ons nieuwe pand aan de Utrechtse Nieuwegracht zijn neergestreken is het heel hard gegaan. We werken nu met zijn tienen. Oude klanten zijn de Hanzehogeschool Groningen, AW Bruna en TNO. Met de nieuwe positionering werven we louter nog foodklanten. Voor bedrijven als Unilever, Heinz, Douwe Egberts maar ook voor kleinere producenlinks Ruben van der Made en rechts Rik Geijsen ten als Innocent Drinks willen we aan de slag en merkbelevenissen verzinnen. Dat kan gaan van verpakking, productinnovatie, internetcampagne, horecaconcept, commercial tot en met dm. Maar waarom dan die focus op food? Daarvoor kan ik toch ook terecht bij een bureau als TBWA\Neboko, dat ruime ervaring heeft met Unox of AH? Wij focussen op food omdat dat onze passie is. Een passie die we willen delen met de klant. Foodmarketing vormt budgettair eenvijfde van de reclametaart, dus zo beperkt is de focus ook weer niet. Het spannende aan deze sector is de hoge prijsdruk, de vele me tooâs - denk aan het AH-huismerk -, de beperkte merktrouw en de korte levenscycli. De helft van het merk wordt bepaald door de smaak, de andere door marketing. Dit spreekt ons bijzonder aan. We durven niet te beweren dat we beter zijn dan een TBWA. Wij zijn in elk geval fris, bieden expertise en zijn door de kleine schaal open, met korte lijnen. Door onze focus volgen we de trends en ontwikkelingen nauwgezet en verzamelen we 3D-ontwerpers, binnenhuisarchitecten en productontwikkelaars om ons heen die helemaal gek zijn van food. Zo creëer je goede geïntegreerde marketingconcepten en toegevoegde waarde. En dan zit je met de klant al snel op dezelfde golflengte. Welk foodmerk vindt u geweldig? Fred&Ed is een van de favorieten. Waarom? Het is maar een klein bedrijfje, opgezet door drie oud-Unilever-mensen. De productie besteden ze uit, de merkconcepten bedenken ze zelf. Zoals pasta uit tubes en hagelslag die niet van je brood valt. Men richt zich net als wij puur op merkbeleving. Ongekend hoeveel schapruimte ze in korte tijd hebben veroverd! Is dit geen linke tijd om uw positionering zo drastisch om te gooien? Het is inderdaad een lastige tijd. Opdrachtgevers stellen klussen uit. Maar mensen moeten altijd eten en drinken. Op dit moment is het in de hand houden van onze groei de grootste kunst. De eerste grote foodklanten dienen zich aan. Veel verdienen of veel mensen in dienst is niet het primaire doel. Wel willen we over twee jaar het absolute topbureau in foodmarketing zijn van Nederland. foto Robert Stienezen Pagina 30
Pagina 32Interactieve internet catalogus, deze catalogus of mailing is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het van papier naar online converteren van eboeken.
MarketingTribune 0x2 Lees publicatie 1Home