marketingtribune no 02 | 3 februari 2009 Profiel 33 â r moet gevoel E bij zittenâ tekst Wendy van Esveld | fotografie Hermien Lam Hij infiltreerde tijdens zijn twee studies bij bedrijven als Heineken en Sara Lee, kwam drie jaar geleden bij Nestlé en is daar sinds oktober 2008 productmanager voor Nescafé Dolce Gusto: Lennart Sipsma. Hij wil nog een aantal jaren groeien in deze functie, maar droomt alvast op wereldniveau: âZet mij maar op een introductie in Brazilië.â Lennart Sipsma (29) kwam er tijdens zijn rechtenstudie achter dat hij niet de advocatuur in wilde, dus ging hij ook economie studeren. Omdat hij niet vast wilde zitten aan een baan zonder te weten wat hij nu precies wilde, liep hij tussendoor stages. Hij wist ervaring op te doen bij onder meer Heineken, Sara Lee en Deloitte. âZo kwam ik erachter dat ik bijvoorbeeld weinig had met supply chain en dat ik de marketing en sales-kant het leukst vond. Die kant kent een ondernemende, creatieve omgeving, waar ruimte is om eigen projecten uit te rollen.â Hoe kwam u uit bij Nestlé? Via een business course. Na een sollicitatieprocedure kwam ik met 25 andere bijna - of recent afgestudeerden op de hei terecht, waar we met elkaar een plan moesten schrijven. Als jong talent, zoals dat zo mooi werd genoemd, mocht ik het traineeprogramma in. Na twee weken trainen kreeg ik een autosleutel, een postcodegebied en mocht ik de supermarkt in. Mensen van de universiteit hebben vaak weinig praktijkervaring en nemen dan beslissingen terwijl ze niet weten hoe dit op de winkelvloer uitpakt. We hadden op een gegeven moment chocoladesirooptubes gemaakt die mooi rechtop stonden op onze bureaus, maar vakkenvullers werden er gek van en propten ze achterin in het vak. Niemand die het kocht. Waar kwam u verder allemaal achter? Drie maanden retail, zes maanden out of home. Dan ga je wel eens onderuit. Zo ben ik het strand eens afgelachen, toen ik in de buitendienst - jasje, dasje - de strandtenten afging voor ijs. De volgende keer deed ik mijn das af, een zonnebril in mijn haar en slippers aan en ging het een stuk beter. Uiteindelijk leerde ik steeds meer, haalde ik leuke klanten binnen en begreep ik het spelletje. Ik wist hoeveel onderhandelingsruimte er was en kon initiatieven nemen. Mijn fieldmanager was tevreden en ik kreeg promotie naar het hoofdkantoor, waar ik begon als accountmanager voor out of home. Met de hoofdinkopers van bijvoorbeeld Hanos en Makro mocht ik gaan onderhandelen over prijs, strategie en promotie. Gedurende tweeënhalf jaar tijd maakte ik zo steeds stapjes en kreeg ik meer verantwoordelijkheid. Toen de productintroductie van Nescafé Dolce Gusto werd aangekondigd, heb ik laten weten dat ik de overstap naar marketing wilde maken en werd ik productmanager drinks. Hoe bevalt die overstap van sales naar marketing? Wat ik het leukste vind, zijn de twee compleet verschillende werelden. Marketing benadert zaken op een andere manier dan sales. Waar sales met name gericht is op verkoop, is marketing vooral bezig met het denken in concepten. Wat wil de consument? Ik heb nu te maken met reclamebureaus, onderzoeksbureaus en insight-trajecten. Ik ontwikkel me van salesgedreven naar consumentgericht. Waar je achter moet komen is de latente behoefte van de consument en hoe je die het best kunt invullen. Je hoort vaak dat je gewoon alles moet kunnen verkopen. Ik moet me echter ook kunnen inleven in een project. Er moet iets van gevoel bij zitten. Dat heb ik bij dit product. De hoge kwaliteit koffie en het design en gemak van het apparaat zijn uniek, waardoor ik volle- dig in het concept geloof. Ik kan zonder schaamrood op mijn kaken een premium product aanbieden. Heeft u het niet slecht getroffen met deze productintroductie nu Nederland gaat besparen? Drukt dat niet uw pret? We merken nog geen terughoudendheid en de machines zijn met Kerst en sinterklaas fantastisch verkocht. Mocht de kredietcrisis toeslaan, dan kunnen we het ook positief zien. Mensen vinden het dan te duur om bij Coffeecompany of Starbucks een koffievariant te gaan halen, dus nemen ze het lekker thuis. Ik maak me eigenlijk geen zorgen. In pilotlanden als Duitsland is het systeem een extreem succes en er komen steeds meer landen bij. Het Krups/Nescafé Dolce Gusto-systeem is gepositioneerd tussen Senseo en Nespresso. De trend van de koffiewinkels - ik heb er drie in mijn straat - heeft zich nog niet vertaald in retail. De jongere mensen waar we ons op richten willen kwaliteit en variatie thuis. Ik heb er plezier in, want er ligt een uitdaging. De bekende speler Senseo zit immers goed in het hoofd van de Nederlander, maar ik heb er toch wel het volle vertrouwen in dat dit concept een groot succes wordt. Wat ambieert u hierna? Ik heb nu net deze stap gemaakt en blijf dit wat mij betreft nog een paar jaar doen om te groeien. Het lijkt me gaaf om me dan internationaal te ontwikkelen. Ik kan tegen die tijd in verschillende teams van Nestlé terecht, omdat ik ervaring heb opgebouwd in sales, marketing en projectmanagement. Een introductie in Brazilië bijvoorbeeld, zet me daar straks maar op! Pagina 32
Pagina 34Voor folders, online whitepapers en weekbladen zie het Online Touch CMS beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een webwinkel in uw gidsen.
MarketingTribune 0x2 Lees publicatie 1Home